Mine

Emma skriver

2005-02-28

orkanen Gudrun och utviket Natalia

Världens fantasifullaste bloggare - Johnny Stationsvakt - skrev i dag om en viss Lindmarkers parti-antipatier. Han frågade sig huruvida det är okej för en neutral budbärare att bekänna färg hursomhelst. Frågan är relevant, även om det i detta fall inte alls var Anna Lindmarker utan endast en look-a-like.

Då undrar jag vilken freudiansk misogynist, alternativt vänsterfobiker på SMHI (eller norsk motsvarighet) som ligger bakom namngivningen av den storm som härjade i södra Sverige i januari, nämligen "Gudrun". För trots att beundransvärda Annica Tiger faktiskt ringer och kollar är jag ändå skeptisk. Särskilt med tanke på att den 8 mars närmar sig, dagen då det ryktas att Gudrun ska göra "det", det vill säga starta sitt feministparti, även om hon själv ihärdigt förnekar det.

För när det gäller kvinnliga frontfigurer verkar patriarkatet (det manliga, prestige- och maktdrivna etablissemanget) ta till nästan vilka metoder som helst. Ett envist rykte gör till exempel gällande att Expressens krönikör Natalia Kazmierska har blivit uppvaktad av runktidningen XXX med ett utvikningserbjudande. Efter att hon tackat nej med motiveringen: "Inte för mindre än en halv miljon" lär tidningen ha startat en insamling för att tillmötesgå hennes "önskemål".

Någon borde skramla ihop till ett motbud: Natalia, du får MINST en halv miljon om du INTE ställer upp! Man kan också be en stilla bön om att inte allt går att köpa för pengar.