Mine

Emma skriver

2005-01-09

dödssynder

Läser en smårolig artikel av Jane Magnusson i DN.2005 om det nya året. Det handlar om de sju dödssynderna (peccata mortalia) som enligt romersk-katolsk teologi är:

Högmod
Girighet
Vällust
Avund
Frosseri
Vrede
Likgiltighet

Hon skriver att "de gamla dödssynderna är omoderna och tycks förbytta till dygder", vilket man ju skulle hålla med om. Möjligtvis med undantag för frosseri. Västvärldens miljonhövdade bantnings- ätstörnings- och träningshetsande befolkning kan inte ha fel, det ÄR äckligt att svulla. (OBS: Ironi!)

Men sedan levererar artikelförfattaren en teori om att det istället skulle vara "dumhet" som är den nya dödssynden. Det håller jag verkligen inte med om! Dumheten regerar ju i allt från dokusåpor på bästa sändningstid till den världspolitiska arenan via CNN och Fox News.

Nej, det fulaste, skamligaste och värsta man kan beskyllas för i dag är nog att vara djupt bitter, alternativt psykiskt sjuk. Rättshaveristen ligger med andra ord illa till. Det är därför han/hon är så övergiven. I dag gäller det att, oavsett vilka förluster eller orättvisor man än drabbats av, så snabbt som möjligt GÅ VIDARE. Att inte förmå sig att göra det - att vara för seg, depressiv och introvert - tror jag är den nya dödssynden.