Mine

Emma skriver

2005-08-18

bolaget

Såg the Corporation häromdagen. Rekommenderas!

Bolagsfenomenet synas (bokstavligen) från höger och vänster, genom fallbeskrivningar och exempel. Med sina styrelsemedlemmar och aktieägare agerar Bolaget enligt amerikansk lagstiftning som En juridisk person, och analyseras i filmen som en patient. Egenskaper listas. Den slutliga diagnosen är att Bolaget innehar samtliga av de drag som kännetecknar en psykopat.

Framtiden utmålas som ett scenario där ungefär tio av dessa jättepsykopater, på en global skala, kommer att styra oss från födsel till död och ställa villkoren för allt liv på jorden. Om vi inte gör gemensamt motstånd, typ. Några röster höjs också om att försöka påverka systemet inifrån, genom att ge sig in i politiken och göra den till den motvikt mot marknads-(läs bolags-) krafterna den egentligen borde vara. De framstår som naiva i sammanhanget, eftersom staten ofta har ett finger med i spelet.

I Sverige pratar man inte så mycket om bolag, bara allmänt om "företagande" och "näringslivet". Varför är det så? Företagande är ju en sak om det handlar om att öppna ett café eller en damfrisering, men en helt annan sak när det hamnar på börsen och börjar styras av vd:ar och styrelsemedlemmar med Ett enda uppdrag, En enda tanke och Ett enda ansvar (inför sina aktieägare): Största Möjliga Profit.

Hur ska vi kunna prata om något om vi inte bestämmer oss för vad det heter? Jag tycker att saker ska nämnas vid sina riktiga namn: Varför inte Voldemort och hans Dödsätare? Och i så fall, vem ska vara Harry Potter?