Mine

Emma skriver

2005-05-31

medier och bloggning

I dag skriver bloggaren och DN-journalisten Andreas Ekström om mediernas förhållande till bloggfenomenet, och jag instämmer till hundra procent.

Andreas Ekström talar också om att skilja på redaktionellt material och sånt man skriver om på sin privata blogg. Det är bra, och väldigt viktigt att diskutera!
Spelreglerna när det gäller avlönat journalistiskt arbete och bloggning är inte direkt glasklara, särskilt inte om man är anställd av ett medie- eller public service-företag.

Att informationstekniken plötsligt erbjuder en massa människor möjligheten att agera egna utgivare, utan mellanhänder eller filter, är givetvis fantastiskt men kan vara svårt att hantera för en medieanställd med händerna fulla av "affärshemligheter". Den egna etiken är avgörande.

Som jag ser det finns det två trista scenarion att undvika: Gudmundson-ödet och Expressenbloggar-fenomenet. Alltså: antingen jobbar du exklusivt för ett medieföretag eller så jobbar du exklusivt för ett medieföretag. Eh, typ.

Det vore tråkigt - men tyvärr inte helt otänkbart - med förbud. Men det det bästa är ju om arbetsgivaren kan behandla sina anställda enligt frihet-under-ansvarsprincipen.

I vilket fall som helst tycker jag att Andreas Ekström hanterar det väldigt bra.