Mine

Emma skriver

2005-04-10

socialdemokratin & ordens betydelse

Här är ett brev som jag skrev till Barbro Holmberg på hösten 2003:

Från: Emma
Datum: sön 26 okt 2003 16.53.20
Till: registrator@foreign.ministry.se
Ämne: asylpolitik

Hej!
jag har i mitt arbete som behandlingsassistent på utredningshem mött en bild
av svensk asylpolitik som kort sagt fått mig att skämmas över att vara svensk.
Där förvaras asylsökande som är i ett så dåligt skick att det måste strida mot alla mänskliga rättighetskonventioner. Barn övermedicineras med psykofarmaka, kvinnor som varit utsatta för våldtäkter och blivit oförmögna att ta hand om sina barn avfärdas som "simulanter" och "lögnare". Människor med post-traumatiska stressymptom efter tortyr och förföljelse i akut behov av vård bemöts med automatisk misstro i stället för stöd och hjälp. Dessutom tvingas de leva under ett ständigt hot om utvisning.
Det är inhumant, oförsvarligt och fullständigt oacceptabelt att det ser ut på det här sättet!
Vidarebefordrar härmed en skrivelse från Nätverket för behandlare av asylsökande som jag står bakom till 100 procent.
mvh
Emma

------------------------------------------

Bästa Emma,

Tack för ditt e-brev från den 26 oktober 2003 angående asylsökandes hälsa.

Sverige har skrivit under Genèvekonventionen, vilket innebär att vi åtar oss att rättssäkert pröva flyktingars skyddsbehov och bereda skydd åt de människor som är förföljda. Lika viktigt är dock att de människor som inte anses vara i behov av skydd ska återvända till sina hemländer.

Även om det svenska asylsystemet fungerar bra är det nödvändigt och naturligt att vi hela tiden förbättrar och stärker det. Jag vill i samband med detta säga att det är viktigt att se till att de erfarenheter som görs i kommuner och landsting rörande asylsökande förmedlas till beslutsfattare på riksnivå, eftersom många av de förändringar som är nödvändiga kräver lagändringar, och därmed stöd i riksdagen.

Du har, genom ditt arbete som behandlingsassistent på ett utredningshem, blivit uppmärksammad på asylsökandes hälsa. Den verklighet du möter i ditt arbete med asylsökande är inte acceptabel.

Åtskilliga intyg, erfarenheter och uttalanden från experter på området, visar att speciellt barn blir psykiskt nedbrutna av långa handläggnings- och vistelsetider och en asylprocess som aldrig får ett slut, eller i vart fall inte upplevs ta slut förrän barnen och deras familjer lämnar landet eller får uppehållstillstånd.

En av orsakerna till den långa processen är den obegränsade möjligheten att så länge beslutet inte verkställts få nya ansökningar om uppehållstillstånd prövade om och om igen, trots ett lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning. En sådan ansökan får dock endast bifallas om nya skyddsskäl har framkommit eller om en verkställighet skulle strida mot humanitetens krav. En stor del av de nya ansökningarna uppfyller inte dessa krav, många gånger beroende på falska förhoppningar och orealistiska förväntningar.

Det som var tänkt att fungera som en möjlighet i undantagsfall, ses nu som en del av själva asylprocessen. Upprepade nya ansökningar förlänger den destruktiva väntan för allt fler asylsökande. Barnen drabbas värst av ovissheten. Idag består de nya skäl som åberopas ofta av nya läkarintyg på skador som har uppstått under en lång, nedbrytande väntan. Det är varken rimligt eller humant att sådana skäl ska behöva uppstå i Sverige. Regeringen kommer därför föreslå att systemet med ny ansökan ska ersättas av en säkerhetsventil. Migrationsverket ska ha möjlighet att stoppa en avvisning eller utvisning om något inträffat i det land som den avvisade eller utvisade ska återvända till, eller om det strider mot humanitetens krav att beslutet verkställs.

Med vänlig hälsning


Barbro Holmberg

---------------------------------------------

Okej. Hon svarar att problemen med den svenska asylpolitiken beror på att flyktingarna utnyttjar rätten att söka på nytt efter avslag - därav de långa handläggningstiderna - och att detta grundar sig i att asylsökande har "falska förhoppningar och orealistiska förväntningar" på det svenska samhället. Så det enda raka, enligt Barbro, är att få dem att inse faktum på en gång: Ni är inte välkomna. Åk tillbaka på en gång. Så har vi ett problem mindre.

Ja, det är klart att det går att se det på det viset. I så fall förstår jag att begreppet "humanitär katastrof" får en annan innebörd. Ungefär som i scientologernas ordbok, där vanliga ord får helt andra betydelser. När ordens definition börjar bli "magiska" och skilja sig från den gängse uppfattningen brukar man ha att göra med en sekt.

Frågan är om det är makten som förgiftat socialdemokratin eller om det är socialdemokratin som förgiftat makten?