Mine

Emma skriver

2007-05-20

skrota höger-vänsterskalan

Med risk för att anklagas för historielöshet är jag för att skrotande av den politiska höger-vänsterskalan. Jag är otålig.

Så här: Jag tror att de flesta vill samma sak - bli älskade, ha en känsla av mening, dricka saft i bersån - men att det som driver dem skiljer sig åt en hel del.

För vissa är det tanken på hur mycket man betalar i skatt och vad man personligen fått ut av det som håller en vaken. För den personen är det viktigaste att förändra politiken på kort sikt med omsorg om den egna plånboken. Ofta blir konsekvensen att man vill diskriminera människor som inte bygger sitt liv på samma resonemang, det vill säga de som inte "ser om sitt hus och "bär sina egna kostnader" (modeord hos alliansen).

Sedan finns det de som ligger vakna av oro för klimatförändringar, miljöförstöring, samhälleliga orättvisor och krig och tycker att det är det viktigaste. För den personen är det de långsiktiga lösningarna, med omsorg om naturen och mänskligheten i stort, som är det intressanta. Ofta leder det till att man vill diskriminera människor och företag som lever och verkar utan hänsyn till miljön.

Mitt förslag är alltså: Skrota höger - vänsterskalan och kalla det kortsiktighet kontra långsiktighet i stället.