Mine

Emma skriver

2005-12-10

skoluppgifter

Städar datorn. Hittar en gammal skoluppgift från 2003 efter en reportageresa till Estland. Det var precis före de gick med i EU. Jag och min klasskompis åkte till Talinn, Tarttu och Narva, och fick tre helt olika bilder.

Här är ett litet utdrag ur reportaget "När Estland blir EU-land":

blå bil med gula snören


Talinn. Blek höstsol och nästintill folktomma gator. Det är fem dagar kvar till Estlands EU-omröstning. Överallt sitter statsministern Juhan Parts från det liberala högerpartiet Res Publica och sprider sitt EU-vänliga budskap med ett närmast likgiltigt uttryck. Opinionsmätningarna visar på en klar majoritet för ja-sidan.

På utrikesministeriet i Talinn bjuds studenter från Århus journalisthögskola i Danmark på färggranna mappar fullmatade med broschyrer, faktablad och en humoristiskt illustrerad bok med titeln "Hilarious Estonia". Frågorna från journaliststudenterna är däremot långt ifrån bekväma och kontrasterar djärvt mot den glättade fyrfärgstryckta optimismen i det utdelade materialet. Ämnen som prostitution, drogmissbruk, HIV, alkoholism, miljöförstöring, minoritetsfrågan och de låga födelsetalen dyker upp som envisa badankor på en slät vattenyta.

Utrikesministerns pressekreterare Ethel Halliste har arbetat fyra år i Bryssel och talar en utmärkt brittisk engelska. Enligt Ethel Halliste existerar ingen organiserad prostitution i Estland. Först efter påpekanden om konkreta bevis på att så är fallet säger hon bestämt:

-En stat kan inte lägga sig i enskilda människors fria vilja.


Som vanligt försvaras bristen på ansvar för svaga och utsatta grupper med en tokliberal floskel. Och hur är det egentligen med den fria viljan i EU? Stackars Estland, från en kontrollstat till en annan.